EVUS - En vågad ungdomssida - EVUS - En vågad ungdomssida
     -    -    -    -    -     -     -  

Världsaidsdagen

2010-12-01 @ 13:45:51
Idag är det 1 December.
Det innebär att första delen av Julkalendern börjar men det är också världsaidsdagen.
Den är till för att minnas alla som har dött i Aids och för att stötta alla som fortfarande lever med Aids/Hiv.
Något som man lever med förutom sjukdomen är framför allt alla fördomar.
Vad tänker ni  på när ni hör ordet Hiv/Aids ?

Hur smittar hiv?

Hiv smittar via blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk. Om man har oskyddat sex är risken störst att bli smittad om man får sperma i slidan eller analen. Det kan också smitta när man har munsex framför allt om man får sperma i munnen.

Hiv kan även smitta via blod, till exempel om man delar sprutor. Om man ligger på sjukhus och får blod är det ingen risk att man blir smittad eftersom allt blod som används i vården är testat.

Hiv smittar inte genom kramar, pussar eller kyssar. Det smittar inte heller om man använder samma handduk eller dricker ur samma glas. Hiv sprids inte heller genom luften eller genom insekter som till exempel myggor.

Hur märker man att man har hiv?

Ungefär två, tre veckor efter att man smittats med hiv kan man få besvär som liknar och ofta förväxlas med en vanlig influensa. Det kan vara feber, ont i halsen, värk i kroppen och ljusröda utslag på ryggen och bröstet. Det går över av sig själv på några veckor och bara häften av alla som smittats får de här besvären. Övriga märker ingenting alls. Hur lång tid det sen tar tills man känner av sjukdomen varierar från person till person men det kan handla om flera år. Under den tiden brukar man må som vanligt och inte märka någonting av infektionen.

Sen kan man få till exempel svamp i munnen, mjälleksem i ansiktet och en sjukdom som heter bältros. Det beror på att immunförsvaret är försvagat. Ju mer immunförsvaret bryts ner desto större är risken att man får andra sjukdomar, vilket innebär att man har aids.

Vad gör man om man tror att man har hiv?

Om man tror att man kan ha smittats med hiv är det viktigt att man går och testar sig för det. Man betalar inget för testet och man kan göra det anonymt, man behöver alltså inte berätta eller visa legitimation på vem man är. När man testar sig får man lämna ett blodprov. Om det första blodprovet skulle visa att man har hiv får man alltid lämna ett nytt prov för att vara helt säker. Lämnar man provet kort efter att man blivit smittad är det inte alltid säkert att det visar att man har hiv trots att man kan ha det. Därför bör man då alltid lämna ett nytt prov efter sammanlagt tre månader.

Hur blir man av med hiv?

Det finns idag ingen behandling som botar hiv och aids. Däremot finns det mediciner som bromsar sjukdomen. Det innebär att man kan leva ungefär som tidigare och plugga, jobba, umgås med folk och ha nära relationer trots att man har hiv. För att medicinerna ska hjälpa måste man ta dem regelbundet resten av livet. På alla mottagningar som arbetar med hiv finns även kurator och psykolog, som man kan få stöd och hjälp av. Runt om i landet finns också föreningar och stödgrupper för personer med hiv.

Smittskyddslagen

Hiv och aids ingår i smittskyddslagen. Det innebär att man är tvungen att gå och testa sig om man tror att man kan vara smittad. Och att man, om testet visar att man har hiv, får förhållningsregler av sin läkare, till exempel att man ska gå på kontroller regelbundet. Man måste också berätta vem eller vilka man har haft sex med. De blir sen kontaktade av mottagningen för att också de ska komma och testa sig. Anledningen är att det är viktigt att få tag på och behandla alla som kanske kan vara smittade, så att sjukdomen inte sprids vidare. De som blir kontaktade av mottagningen får inte reda på vem som gett dem deras namn.

Om man har hiv och ska ha sex med någon måste man enligt smittskyddslagen berätta för den personen att man har hiv. Man måste också skydda sig när man har sex. Om man har oskyddat sex eller inte berättar att man är hivsmittad kan man straffas.

Det är viktigt att komma ihåg att den här regeln i sig inte är något skydd mot hiv, eftersom den börjar gälla först när någon fått reda på att han eller hon har hiv. Samtidigt är det störst risk att man smittas av någon som nyligen fått infektionen, eller som har blivit sjuk i aids och inte äter bromsmediciner.

Hur skyddar man sig mot hiv?

För att skydda sig mot hiv ska man använda kondom när man har analsamlag eller slidsamlag. Man ska använda kondom även om man har munsex med en kille eftersom hiv kan smitta då, framför allt om man får sperma i munnen. Om man har munsex med en tjej kan man använda en så kallad slicklapp.

 

(Info från Umo)Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Välkommen hit till EVUS -
En vågad ungdomssida!


Vi gör olika uppdrag och försöker hålla dom på en nivå så de kan rubriceras under "vågat." Det är alltid olika uppdrag, men endast sånt
som rör sig kring en tonårings vardag.

Vi riktar oss till alla tonåringar. Vi är trötta på grupperingar!
Alla ska känna sig varmt välkomna här. Oavsett kön, ålder, bakgrund eller stil.

Kontakt: EVUS@live.se


bloglovin